“De klanken van de harp raken me en trekken me aan. Het is een warm geluid, waarin vele nuances te horen zijn. De harp bespeel je met een prachtige techniek waarbij je met jouw vinger direct de snaar kunt aanslaan. Er is een bijzondere intimiteit met het instrument. De harp is echt mijn instrument.”
Jaarlijks organiseren de harpdocenten van de muziekscholen in Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant een Harpweekend. Tientallen harpleerlingen oefenen in groepjes en spelen voor een groot publiek. “Samen doe je dingen waarvan je nooit had gedacht dat je dit zou kunnen. Dat is het leukste aan de activiteit, iedereen wordt naar een hoger plan getild”, vertelt Mea van Delden, harpdocente bij RICK.
Dit jaar wordt alweer de 24e editie van het Harpweekend georganiseerd. Op 25 en 26 maart brengen de kinderen, jongeren en volwassen een Chinees sprookje op hun harp tot leven. Elk jaar staat een ander thema centraal. De Spaanse, Russische, Ierse of Zuid-Amerikaanse cultuur bijvoorbeeld. Maar ook Disney of de Efteling. De muziekstukken voor het Harpweekend worden speciaal voor het betreffende thema geschreven of gearrangeerd. Daarnaast krijgen deelnemers diverse workshops, waarbij ze onder andere aan de slag gaan met zelfgemaakte decorstukken voor een prachtig aangekleed podium.
Met de voorbereidingen voor een Harpweekend wordt concreet ergens naartoe gewerkt. “Leerlingen verbreden hun horizon. Ze leren vaak nieuwe muziek kennen, zoals muziek in de Chinese pentatonische toonsoort voor de editie in 2023. In korte tijd studeren ze veel muziek in. Dan bemerk ik een enorme ontwikkelingssprong bij ze”, lacht Ingje van Rijn, mede-initiatiefnemer en harpdocente.
De thema’s dwingen niet alleen de leerlingen om out of the box te denken en doen. Ook de docenten moeten buiten de gebaande paden treden. “Een paar jaar terug hadden we spel- en gamemuziek als thema. Ik doe geen games, dus heb ik mijn leerlingen gevraagd: vertel me welke games je speelt en welke muziek daar bij hoort! Een week later kreeg ik een stick. Het is een leuke uitdaging om die muziek te bewerken naar een harpstuk! Vervolgens zitten we met tientallen harpisten de muziek van Game of thrones, Chrono trigger, League of legends en Shadows of Valentia te spelen. Dat is heel stimulerend”, glundert Mea.
Samenspel stimuleert
Die stimulans is precies de reden waarom er jaarlijks een Harpweekend wordt georganiseerd. Mea legt uit: “Als muziekschool heb je leerlingen met verschillende niveaus, van beginners tot (ver)gevorderden. Het is een uitdaging om dan met plezier samen te spelen. Maar als je die leerlingen samenvoegt met leerlingen van muziekscholen in de regio met hetzelfde niveau, dán is samenspel ontzettend leuk om te doen.” Ook Ingje ziet een groot voordeel in het samenspel. “Tijdens een Harpweekend spelen leerlingen in een grote groep. Dit geeft een heel andere dynamiek dan in een kleiner ensemble.”
Gedurende de jaren hebben Ingje en Mea heel wat leerlingen zien opbloeien. “Samen muziek maken zorgt voor een onderlinge band. Je overwint samen uitdagingen en problemen. Als groep zet je een performance neer, zoals je deze nooit alleen had kunnen doen. Er ontstaan vriendschappen voor het leven”, licht Mea toe.
Sommige harppisten zijn inmiddels al in de twintig en studeren ergens anders. “Nog steeds doen ze mee aan het Harpweekend. Ook al wonen ze nu buiten de regio, ze krijgen online les en zodra ze een dag of weekend vrij zijn, spelen ze op locatie mee. Ze kijken echt uit naar een Harpweekend; de mooie concertzalen we ze mogen spelen, het optreden voor familie en vrienden en het samenspel met andere leerlingen waarmee ze een goede band hebben ontwikkeld.” Het groepsgevoel is hecht, bemerkt Mea. Dat draagt bij aan de muzikaliteit en het plezier. “Met zijn allen probeer je het beste te bereiken. En het beste is goed genoeg. Dit zorgt voor een respectvolle en veilige leeromgeving, waarbij het echt draait om plezier en passie.”
Regionale samenwerking
Al vele jaren is het Harpweekend een groot succes. Het initiatief vloeide voort uit een regelmatige vakinhoudelijke uitwisseling door de harpdocenten, die al sinds 1998 plaatsvindt. “De regio telt vele muziekscholen, maar als harpdocent werk je vaak solo. Het is fijn als je met anderen kunt sparren over invulling voor de lessen, inspirerende muziekstukken, haalbare lesdoelen voor leerlingen, normen voor examens en hoe je om kunt gaan met uitdagingen”, legt Ingje uit. Daarnaast maken vele handen licht werk. “Als docent alleen krijg je een dergelijk Harpweekend – waarbij circa 14 muziekstukken worden gespeeld - nooit op poten. Nu realiseren we samen een muziekevenement waar iedereen jaarlijks naar uitkijkt en naartoe werkt. Als docenten zie je alle leerlingen groeien. Dat is heel voldoening gevend”, vertelt Mea enthousiast.
Dit jaar vindt het Harpweekend plaats op 25 en 26 maart, met een eindvoorstelling op de zondag om 16.00 uur in Theater de Hofnar in Valkenswaard. Een mooie aanvulling op eerdere locaties zoals het Munttheater en CKE. Mea kijkt ernaar uit. “De klanken van de harp raken me en trekken me aan. Het is een warm geluid, waarin vele nuances te horen zijn. De harp bespeel je met een prachtige techniek waarbij je met jouw vinger direct de snaar kunt aanslaan. Er is een bijzondere intimiteit met het instrument. De harp is echt mijn instrument.”
Het Harpweekend wordt georganiseerd door CKE in Eindhoven, Muziekonderwijs Aalst-Waalre, RICK in Weert, Dé Muziekschool in Deurne, Harples Den Bosch, Centrum voor Muziek en Dans in Valkenswaard, Kunstencentrum in Waalwijk en Kunst & Co in Uden.