9.

Wie naar de voorstelling van het Special Danceteam (SDT) gaat, krijgt een spiegel voorgehouden van pure en eerlijke emoties. Je voelt de energie van de groep dansers en het plezier waarmee ze dansen. Niets is nep of gemaakt. In november vindt de première in het Munttheater plaats.

“Het maakt niet uit hoe je danst. Iedereen danst op z’n eigen manier”, zeggen Bastiaan Barendrecht (15 jaar), Judith Arts (37 jaar) en Natascha Kaelen (13 jaar). Alle drie genieten ze volop van dansen. Bastiaan is autistisch en heeft ADHD. “Mijn hoofd zit vaak vol. Met dansen, kan ik het leegmaken.” Tijdens de voorstelling geeft Bastiaan een teken, waarop de dansers een cirkel maken en samen gaan dansen. “De elektriciteit die ik in de grond sla, gaat rond en slaat over op de dansers.”

Judith heeft het syndroom van Down en danst al vanaf haar vierde. “Dansen maakt me blij en vrolijk.” Judith heeft al vaker opgetreden. Onder meer tijdens Cultureel Lint afgelopen jaar in het stadspark. Echt spanning voor de dansvoorstelling heeft ze niet. “Ik ben het wel gewend”, lacht ze.

Ook Natascha geniet van het dansen. “Door te bewegen, raak je je stressgevoelens kwijt.” Zij volgde voorheen speciaal onderwijs en zit nu op het Kwadrant. Een onderdeel van de voorstelling is een duo-dans van Natascha en Judith. “Ik neem Judith dan mee naar de cirkel om met z’n allen te dansen. Samen voel je je sterk.” Bastiaan vindt het Special Dance Team een leuke groep en hoopt dat het team zo lang mogelijk bij elkaar blijft. “Het zou superfijn zijn als we als professionele dansgroep verder kunnen gaan.”

Bij het Special Danceteam worden talenten van mensen met een beperking artistiek ontwikkeld. De Onderwijsgroep Buitengewoon Maaskei vso, zorginstelling PSW en cultuurpartner RICK werken samen in het pilotproject Special Dancteam (SDT).

SDT is opgezet om mensen met een beperking in hun kracht te zetten en naar betaalde banen te leiden. “De dansvoorstelling is daarbij een product van deze professionele dansgroep dat ingezet kan worden bij evenementen of een theaterprogrammering. Daarnaast verzorgt de groep teambuildingsactiviteiten die door bedrijven ingehuurd kunnen worden om met een open en eerlijke blik naar een bedrijf, een afdeling of processen te kijken”, aldus Jan van Dongen, projectleider in het sociaal domein bij RICK. “Samenwerken kan altijd. Het is dan belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Deze dansers zijn daar een topvoorbeeld in en kunnen het gevoel van authenticiteit, eenheid en respect voor elkaar ontzettend goed overbrengen. Zo leer je elkaar en de wereld beter te begrijpen. Dit project past daar helemaal bij.”

De basis van de dansvoorstelling zijn emoties, zoals boosheid, verliefd, verdrietig en blij zijn. “We zijn met vier workshops begonnen”, legt Marie-Louise Bentlage, dansdocent van RICK, uit. “We hebben veel gepraat. Over wie ben je en wat wil je? Hoe voel je je in bepaalde situaties? Een veilige en rustige werkomgeving creëren was hierbij belangrijk. Het is mede daardoor een heel hecht team met veel positieve energie. Ze durven zichzelf te zijn en zich te uiten. De puurheid van hun emoties zie je terug in hun omgang met elkaar en een ander. Dat zorgt voor een unieke (dans)ervaring.”

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.