Door kunst in hun kracht
Het is prachtig om te zien wat kunst doet met jongvolwassenen die op zoek zijn naar zichzelf en naar meer controle over hun leven. In de projectpilot Kunstkracht 21 van RICK, in samenwerking met Kr8tig, ontdekken zij onder intensieve en professionele begeleiding wie zij zijn, waar hun talenten liggen en waar ze gelukkig van worden. Door de kennismaking met muziek, dans, beeldend en theater leren zij op een andere manier naar zichzelf te kijken en komen zij sterker in het leven te staan. Krachtiger door kunst dus.
‘Ik kan veel meer dan ik zelf dacht’
Naam: Laura Tinnemans
Leeftijd: 29
Woonplaats: Weert
“Zingen, dansen, tekenen, schilderen, puzzelen: ik vind alles leuk en probeer graag zoveel mogelijk uit. Maar mijn valkuil is dat ik alles wat ik doe, te goed wil doen. Om eerlijk te zijn: ik denk nogal snel dat het niet goed genoeg is. Daarbij vind ik het moeilijk om te focussen, mijn gedachten gaan vaak alle kanten uit.
Via de bakkerij van Kr8tig+, mijn werkplek in Weert, ben ik in mei 2021 gestart met dit project bij RICK. Een nieuwe uitdaging en alleen dáárom al leuk. Na mijn kennismaking met verschillende kunstvormen heb ik voor tekenen en schilderen gekozen. Dat geeft me heel veel rust, heb ik gemerkt. Daar kan ik mijn creativiteit in kwijt. Zo mocht ik bijvoorbeeld al tekenend mijn eigen invulling geven aan het mondkapje, iets wat nu heel normaal geworden is in deze maatschappij. Ik heb er een crimineel van gemaakt. Daarna heb ik nog een horrorclown geschilderd. Waarom deze keuzes? Ik volg zo’n beetje alles wat met crime en gevangenissen te maken heeft. En ik hou van horrorfilms. Ik weet het, het klinkt gek, maar ook dáár word ik rustig van.
In deze zes weken bij RICK heb ik écht veel geleerd. Vooral over mezelf. Ik weet nu dat ik veel meer kan dan ik zelf dacht. En dat het helemaal niet erg is om fouten te maken. Serieus, ik was verbaasd hoe goed het ging. En dat hoorde ik ook terug. Niet alleen van docent Roel hier bij RICK, maar ook op mijn werk en van mijn ouders en familie.”
Mijn droom? Ach, dat zijn er zoveel. Ik heb nu de smaak te pakken. Na de zomer wil ik graag met de opleiding Tekenen en Schilderen beginnen bij RICK. En ik zou nog wel eens mee willen doen met Heel Holland Bakt. Of het lukt? Dat zien we wel. Als je iets graag wil, moet je er voor gaan.”
‘Onmogelijk: piekeren als je gitaar speelt’
Naam: Simone van de Moosdijk
Leeftijd: 22
Woonplaats: Weert
“Nog niet zo lang geleden zat ik in een diep dal. Na een zware jeugd raakte ik op mijn 19e arbeidsongeschikt. Daar zat ik dan, alleen op mijn kamertje te wachten tot de dag voorbij was. Een begeleider van Met GGZ leerde me gitaarspelen. Niet veel later ben ik op gitaarles gegaan bij RICK. Achteraf gezien, is dat de ommekeer geweest. De muziek heeft me er bovenop geholpen. Eigenlijk werkt het heel simpel: probeer maar eens te piekeren als je gitaar speelt. Dat gaat gewoon niet. Als ik speel, ben ik in een andere wereld. Naast mijn dagbesteding bij de bakkerij bij Kr8tig geeft muziek zóveel afleiding.”
Ik merk dat het nu beter met me gaat. Door deel te nemen aan het project Kunstkracht 21 is mijn zelfvertrouwen gegroeid. Toneel en dans zijn niet mijn ding. Maar toch heb ik het gedaan. Ik ben uit mijn comfort-zone gestapt en heb er het beste van gemaakt. Ook al heb ik moeite om dicht bij mijn gevoel te komen, ik besef nu dat ik er gewoon mag zijn. Elk mens heeft zijn verhaal, ik sta niet alleen.
Ook op muziekgebied – wél mijn ding - heb ik iets belangrijks geleerd. Toen ik hoorde dat we als groep samen muziek gingen maken, was mijn eerste gedachte: ‘Dat kan nooit. Je kunt niet met mensen samenspelen die nog nooit een instrument hebben vastgehouden. Ik kan je nu zeggen: dat kan dus wél. Met een paar tonen en akkoorden kom je een heel eind. Dat is voor mij toch een les geweest. Als je nog nooit iets hebt gedaan, wil dat niet zeggen dat het niet lukt. Je moet het gewoon proberen. Die gedachte neem ik mee en wil ik vasthouden. In de toekomst, als ik nog wat verder ben gegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling, wil ik graag andere mensen in een soortgelijke situatie helpen om sterker te worden. Met behulp van muziek. Het lijkt me prachtig om mijn ervaringen te delen.”
‘Als ik zing en drum, ben ik gelukkig’
Naam: Maurice Linders
Leeftijd: 32
Woonplaats: Heel
“In de workshop muziek speelden we als groep samen het nummer ‘Smoke on the water’ van Deep Purple. Als ik daar aan terugdenk, krijg ik weer kippenvel. De meesten van ons hadden nog nooit een instrument bespeeld, maar het klonk fantastisch. Zo zie je maar dat er veel meer mogelijk is dan je zelf soms denkt.
Hoewel ik best goed kan tekenen en schilderen, hou ik toch het meest van muziek. Als ik aan het zingen of drummen ben, voel ik me gelukkig en wordt mijn lichaam helemaal rustig. Dan kan ik de hele wereld aan. Vaak wordt nog gedacht dat je niks kunt als je een licht verstandelijke beperking heb. Nou, ik kan je zeggen: ik kan veel meer dingen wel dan niet. Lekker wandelen, werken in de bakkerij en in de horeca, muziek maken. Allemaal dingen waar ik blij van word. Ik hou van variatie in mijn leven, van nieuwe uitdagingen. Daarom heb ik me bij RICK aangemeld voor dit project. En ik heb er geen seconde spijt van gehad. De sfeer in de groep was geweldig en ik heb nieuwe dingen geleerd. Ik wil heel graag leren gitaarspelen. Of ik nog meer dromen heb? Jazeker. Mijn grootste wens is om als drummer in een big band mee te spelen, je weet wel: zo’n supergroot orkest. Dat zou fantastisch zijn.”
Over de partners
RICK brengt mensen in elke fase van het leven in beweging met kunst en cultuur. Via kunst leer je jezelf en de wereld kennen. Je ontdekt wie je bent en wilt zijn. Kr8tig biedt begeleiding en zinvolle dagbesteding aan mensen die (tijdelijk) de regie over hun leven kwijt zijn. Het betreft een maatwerktraject waarin per levensgebied doelen gesteld worden die bijdragen aan de zelfredzaamheid en eigen regie. Samen bekijken de partners hoe ze het project Kunstkracht 21 de komende drie jaar kunnen inzetten om jongeren met kunst in hun kracht te zetten.
Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21.