Corona levert, ondanks de grote impact op de samenleving, ook nieuwe positieve initiatieven op. Zo helpt RICK mensen in Cranendonck om uitdagingen en problemen als gevolg van de covid-19 pandemie te verwerken. Dit doen we met de 'Coronamonologen', korte theatervoorstellingen die problematieken als verlies, rouw, eenzaamheid, economische problemen of overbelasting van de zorg bespreekbaar maken.
Verwerking met theater
De pandemie duurt voort en steeds meer mensen zitten met onverwerkte problematieken. Om die bespreekbaar te maken gaan we monologen vanuit verschillende perspectieven opvoeren. Voorbeelden zijn de verhalen van iemand uit de zorg, iemand die een dierbare verloren heeft, iemand die eenzaam in het verzorgingshuis zat, maar ook de begrafenisondernemer, een verpleger of een horecaondernemer.
Corinne Heyrman, toneelschrijver en theatermaker, gaat op zoek naar de verhalen. Ellen ten Haken, regisseuse en theatermaker, maakt er een korte voorstellingen van. Die worden zo mogelijk opgevoerd door de persoon zelf. Aansluitend is er de mogelijkheid voor een klein publiek om over de voorstelling en hun eigen ervaringen te praten. De monologen worden ook gebruikt voor een podcast en een boekje om de verhalen te verspreiden.
Cranendonck hard getroffen
In Cranendonck zijn de eerste besmettingen met het coronavirus geweest door de combinatie van carnaval en de opening van gemeenschapshuis De Borgh. Het hoge aantal zieken en doden had een grote impact op de gemeenschap. Verlies, rouw en eenzaamheid maar ook het stilvallen van de economie en de overbelasting van sectoren als de zorg veroorzaakten veel leed.
Samenwerking
De ‘Coronamonologen’ is ontwikkeld op basis van de ‘Vaginamonologen’, waar bekende vrouwen vanuit hun eigen perspectief in Nederlandse theater vertelden over het vrouw zijn. RICK werkt vanuit CAC (Community Art Cranendonck) bij de Coronamonologen samen met Cordaad en Cultuurcraan. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds, ZonMW en de Rabobank.